5 tips voor de beste mondverzorging

Tanden poetsen, iets wat je als klein kind het stomste ever vond. Nu je ouder bent is het de normaalste zaak van de wereld en gaat het zo automatisch als fietsen. Het voelt zelfs vies als je ook maar één keer poetsen overslaat. Maar enkel en alleen poetsen is niet voldoende om je mond gezond te houden. Wat is nou de beste manier om je mond optimaal te verzorgen?

1. How to start

Om te beginnen is het belangrijk om voor het tandenpoetsen je mond goed te spoelen met een mondspoeling. De meeste mondspoelingen bevatten veel slechte stoffen, zoals alcohol en chloorhexidine. Deze stoffen zorgen juist voor vlekjes op je tanden en een slechte adem.

Oil pulling is het reinigen en verzorgen van het gebit door te spoelen met pure kokosolie. Dit is een goede manier om op een natuurlijke manier je gebit te reinigen en te herstellen. Het beste doe je dit in de ochtend. In je slaap maak je namelijk veel bacteriën aan die je mondhygiëne kunnen verstoren. Deze spoel je dus gelijk weg. Op deze manier doe je het voorwerk van het tandenpoetsen. Bijkomend voordeel: het zorgt ook voor wittere tanden bij regelmatig gebruik!

2. Poetsen

Verder doe je er goed aan om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Er zijn meerdere redenen dat dit beter werkt dat een normale tandenborstel. Zo kan de kleine, ronde borstel beter op moeilijk bereikbare plekken komen en verwijdert een elektrische tandenborstel meer tandplak, doordat de borstel hele snelle bewegingen maakt. Ook is de elektrische borstel makkelijk in gebruik. Vervang de borstel na 10 tot 12 weken, of als de haren plat gaan staan. En als de haren plat staan, dan doe je iets verkeerd! Hard poetsen is namelijk echt not done. Liefde is het antwoord op alles, ook als het gaat om tandenpoetsen!

3. De juiste tandpasta

Dan: de tandpasta. Zo veel verschillende soorten, smaken, maten, kleuren, geuren, doelen, merken. Toch hebben wij advies om het bos te zien door al die bomen. Kies bijvoorbeeld altijd een tandpasta die vrij is van parabenen en sulfaten. Ook is het aan te raden om een dag- en nachttandpasta te gebruiken. In de ochtend hebben je tanden namelijk een andere verzorging nodig (frisse adem, versterkend) dan in de avond (herstellend).

4. It’s in the details!

Als je denkt dat je klaar bent na het tandenpoetsen… nou, not really! Stoken en flossen mag echt niet vergeten worden. Met tandenpoetsen en spoelen reinig je namelijk slechts voor zo’n 60% je gebit.

5. Schrapen maar

Dan is er nog een laatste dingetje. Kan je al raden wat het is? Dat is namelijk je tong! Door de structuur van de tong blijven hier veel bacteriën en voedselresten op achter. Dit kan zorgen voor ontstekingen in de mond en een slechte adem. De oplossing? Een tongschraper.

Deel dit: