Baking soda voor witte tanden?

Shutterstock

Baking soda, we kennen het allemaal van dat ene nummer, maar wat is het eigenlijk? En wat is de connectie met witte tanden?

Wat is het?

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natrium bicarbonaat genoemd, is een minerale stof die goed is voor veel kwaaltjes in het lichaam. Zo is het bijvoorbeeld een goed middel tegen overtollig maagzuur, werkt het als natuurlijke deodorant en kan je het gebruiken als scrubmiddel voor je huid.

Het enige wat dit ‘wondermiddeltje’ eigenlijk doet is het neutraliseren van zuren. De zuren, bijvoorbeeld in vuil of in vieze lichaamsgeurtjes worden dus niet alleen gemaskeerd, maar ook echt verwijderd.

Dus met baking soda kan ik mijn tanden witter maken?

Niet helemaal. Professor Roeters van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) noemt zuiveringszout een schuurmiddel waarmee beetje bij beetje het tandglazuur van je tanden slijt. En, als je het vaker gebruikt, slijt je zodanig veel tandglazuur dat je tandbeen steeds beter te zien is. Hierdoor kan het spoelen met zuiveringszout dus resulteren in donker wordende tanden. Van zuiveringszout krijg je dus niet witte tanden, zeker niet zelfs…

Wel kan het gebruikt worden om je tandenborstel mee schoon te maken. Zet 1/4 glas water neer gemengd met 1/4 glas baking soda en laat de tandenborstel er een nachtje instaan. Je tandenborstel zal blinken als nooit tevoren!

Wat je allemaal doen met baking soda?

Toch is baking soda een verdomd handig middeltje. Op de wc bijvoorbeeld. Gooi een kopje baking soda in de wc en een kopje azijn er achteraan. De vieze luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook in de badkamer krijg je alles ermee schoon. Meng baking soda en water op een spons en maak er alle tegels mee schoon. Even laten weken en daarna naspoelen met schoon water, het liefst warm water. Zelfs die akelige luchtjes in de koelkast kun je laten verdwijnen met een half kopje baking soda. Laat een half kopje geopend staan en geniet de volgende dag al van een frisse geur.

En we zijn er nog lang niet. Ook de luchtjes op de snijplank zijn niet meer veilig. Strooi een kleine hoeveelheid baking soda over de plank, schrob hierna eventjes en spoel af met heet water. Of maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Scrub hiermee je gezicht en je zult zien dat baking soda helende krachten heeft. Ook op een verbrande huid is dit fijn om de pijn te verminderen. Ook is het mogelijk om vuur te bestrijden met een grote hoeveelheid baking soda natriumbicarbonaat. Gooi zoveel mogelijk baking soda over het vuur, je zult zien dat het vuur snel uit gaat.

Zuiveringszout kopen

Voor het gebit is het goedje dus niet ideaal, maar voor het schoonmaken van alledaagse dingen is het wél erg nuttig. Dus, je kan zuiveringszout eigenlijk voor alles gebruiken in het leven, behalve voor je tanden…

 

Deel dit: