Bang voor de tandarts? Met deze 4 gouden tips niet meer

Vlieg jij alleen al bij het het geluid van een tandartsboor drie meter de lucht in van angst? Je bent absoluut niet de enige, want maar liefst 40% van de Nederlanders is bang voor de tandarts. In de meeste gevallen is het angst voor pijn, maar het kan ook komen door enge verhalen, eerdere ervaringen of schaamte voor het gebit. Omdat je niet voor eeuwig de tandarts kan ontlopen, hebben wij een aantal tips om van je angst af te komen.

Angsttandarts

Zoek een tandarts die goed met bange patiënten om kan gaan, eventueel eentje die gespecialiseerd is in angst tandheelkunde. Vraag eens rond in je vriendenkring, misschien heb je zonder dat je het weet wel goede connecties. Zo niet, dan kan je het altijd navragen bij je verzekeraar of huisarts.

Schaapjes tellen 

Zorg voor genoeg afleiding, waardoor je minder gefocust bent op de angst. Vraag bijvoorbeeld om een ontspanningsmuziekje of vraag of de tandarts tegen je wilt praten over andere dingen dan de behandeling. Lig je al in de stoel en overvalt de angst je? Tel dan tot 500 en vergeet vooral niet goed adem te halen! 

Spreek het uit

Praat van te voren met de tandarts over je angsten, zodat hij of zij er rekening mee kan houden en wat extra tijd voor je kan nemen. Ook is het goed om een teken af te spreken, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je voor je gevoel controle over de situatie, wat de angst kan verminderen. 

Ontspan…

Verdiep je eens goed in ademhalingsoefeningen. Deze kunnen goed helpen om het hoofd koel en het lichaam ontspannen te houden. Op die manier worden je hersenen dat vanzelf ook! Bij angst span je je spieren aan en is je lichaam automatisch in een alerte houding. Probeer te ontspannen, zodat je lichaam en geest vanzelf relaxter worden. Wil het echt niet lukken? Overleg dan met je tandarts of een kalmerend middel of een verdoving een optie is. 

Ben je door deze tips over je angst heen en kan je gelukkig weer lachen? Lees dan hier waarom lachen de beste hobby ooit is!  

Deel dit: