Deze 3 vitamines spelen een belangrijke rol bij een gezonde mond

De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Zoals je weet: om er goed voor te zorgen is het van belang om elke dag goed te poetsen, te spoelen en te stoken. Maar ook jouw eetpatroon speelt hierin een grote rol, want de mond heeft genoeg vitamines nodig om gezond te blijven. Welke vitamines dat precies zijn? Dat lees je hier! 

Vitamine C 

Vitamine C (ook wel ascorbinezuur) is één van de bekendste vitamines en speelt een belangrijke rol bij gezonde botten en tanden. Daarnaast ondersteunt het de aanmaak van collageen, wat de conditie van het tandvlees verbetert. Ook laat vitamine C wondjes in de mond genezen. Wil jij jouw vitamine C aanvullen? Doe dit dan door genoeg groenten en fruit te eten, zoals sinaasappel, rode paprika en broccoli.

Vitamine D

De zon is goed voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam, maar wist je dat het de mond ook verzorgt? Vitamine D bevat namelijk het mineraal calcium en dat zorgt voor de regulering van de bloeddruk en de spierkracht. Kortom, van vitamine D krijg je sterke botten en een sterk gebit. Vitamine D zit niet alleen in het zonlicht, maar ook in verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, vis of melkproducten.

 Vitamine E

Om de kans op een ontstekingsreactie te verlagen is het van belang dat je dagelijks voldoende vitamine E inneemt. Vitamine E is een antioxidant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen, zoals de gezondheid van je mond, gebit en tandvlees. Het zit onder andere in avocado, boerenkool, broccoli en spinazie.

Om de mond gezond te houden is het dus belangrijk om je te houden aan een gezond eetpatroon. But no worries! Zolang jij gevarieerd eet is het vrij makkelijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Maar vergeet niet ook nog gewoon je tanden te poetsen, hè? 😉

Deel dit: