Dit is waarom we allemaal een Hollywood smile willen

Tanden bleken, facings en vele bezoekjes aan de mondhygiëniste. Er zijn veel manieren om je tanden witter te laten maken. Want zeg nou zelf: wie wil er geen stralend witte lach? De lach is je persoonlijke visitekaartje en meerdere onderzoeken hebben bewezen dat witte tanden ook daadwerkelijk aantrekkelijker zijn. Maar waarom eigenlijk? 

Spiegeltje spiegeltje aan de wand..

Het is niet precies bekend hoe lang het schoonheidsideaal van witte tanden al bestaat, maar  in de klassieke oudheid waren er al verschillende middeltjes om tanden te bleken! Ook de oude Egyptenaren hielden van een witte lach en gebruikten daarvoor puimsteen en wijnazijn. In India gebruikte men kokosolie als mondspoeling, een fenomeen dat de laatste jaren weer heel gebruikelijk is geworden. Dat het niets nieuws is dat we van witte tanden houden, is wel duidelijk!

Perfecte partner

Om terug te komen op de vraag ‘waarom?’ komen we uit bij een onderzoek van de Universiteit van Leeds. Zij constateerden dat witte tanden een teken zijn van een goede gezondheid en van aantrekkelijkheid, wat vanuit onze oerinstincten natuurlijk heel belangrijk is bij het kiezen van een levenspartner.

Verder bleek uit het onderzoek dat de tanden van vrouwen onbewust worden gebruikt als aanduiding van hoe oud ze zijn en of ze nog vruchtbaar zijn. Ook kunnen de kleur van de tanden (bij mannen én vrouwen) aanwijzingen bevatten of iemand bepaalde kinderziektes heeft gehad, of iemand genetische afwijkingen heeft en of iemand een gezond dieet volgt.

De reden dat witte tanden zo populair zijn, ligt dus een stuk dieper dan het simpelweg ‘mooi vinden’ ervan. Vanuit onze oerinstincten proberen wij een perfecte levenspartner te vinden en een wit gebit associëren wij met een gezond persoon. Best logisch eigenlijk!

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om het gebit op een natuurlijke manier mooi en gezond te houden. Wil je weten hoe? Lees dan ook ‘Witte tanden? Yes, please!’.

Deel dit: