Feit of Fabel? Test je mondkennis!

Mondverzorging is een belangrijke schakel in de totale gezondheid van het lichaam. Reden genoeg om even jouw kennis te testen! Hoeveel heb jij er goed?

Feit of Fabel? 

1. Hoe meer suiker je eet, hoe meer gaatjes je zal krijgen.
2. Een elektrische tandenborstel is beter dan een handborstel.
3. Ontsteking in je tandvlees kan zorgen voor tandverlies.
4. Nederlanders kiezen eerder voor een blauwe dan voor een rode tandenborstel.
5. Hoe langer je poetst, hoe schoner je gebit wordt.
6. Een harde tandenborstel is beter dan een zachte.
7. Dagelijks spoelen met oil pulling zorgt voor een gezond gebit.
8. Je kunt het best tot een uur na het eten wachten met tandenpoetsen.
9. Kaas is goed voor je tanden.
10. Een schone tong bevordert een frisse adem.

De antwoorden staan onder deze prachtige lachfoto van Sigourney

De Antwoorden

1. Fabel. Meer suikers betekent niet gelijk meer gaatjes. Of het voor je lichaam goed is valt natuurlijk te betwisten, maar voor je tanden gaat het vooral om de verwerking van deze suikers. Hoe langer de suikers op je tanden blijven, hoe slechter het is. Naspoelen met een glaasje water scheelt al een hoop.
2. Feit. Deze had je wel goed toch? De borstel van de elektrische tandenborstel draait simpelweg sneller rond dan je handborstel, waardoor deze meer vuil weg kan halen en op moeilijk bereikbare plekken kan komen.
3. Feit. Door een ontsteking in je tandvlees kan het tandvlees zich terug gaan trekken. Hierdoor komen je tanden bloot te liggen en zullen ze dus sneller los komen te zitten of uitvallen. Poets je tandvlees dus altijd goed mee!
4. Feit. Vreemd he? Wat hiervan precies de oorzaak is, weet niemand. Misschien omdat de kleur blauw een gevoel van veiligheid en vertrouwen creëert of dat de kleur blauw staat voor rust en kalmte. Zeg jij het maar…
5. Fabel. Iedereen die 5 minuten per dag de tanden poetst kan daar dus vanaf vandaag met stoppen. Twee minuten per dag is voldoende. Het gaat hierbij vooral om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.
6. Fabel.  Zeker als je jezelf een wilde poetser vindt, is het aan te raden om een borstel met zachte haartjes te nemen. De harde haartjes brengen namelijk sneller schade aan je tanden en tandvlees. Daarnaast komen zachte, flexibele haren van de zachte borstels makkelijker op lastigere plekjes.
7. Feit. Dit was een inkoppertje… De oliën van de koksnoot ‘trekken’ als het ware de bacteriën uit je mond. Hier krijg je niet alleen een betere adem, maar daalt de kans op ontstoken tandvlees ook drastisch. Daarbij zorgt het ook nog eens dat je tanden witter worden. Een win-win-win-situatie dus!
8. Feit. Zoals jij even op adem moet komen na een workout, moeten jouw tanden weer even herstellen na een maaltijd. Na het eten wordt je tandglazuur zachter en dus makkelijker aan te tasten. Na een uur is je tandglazuur weer op het gewenste niveau en kun je geen schade aanrichten met je tandenborstel.
9. Feit. Say Cheese! Als je van kaas houdt, hoef je voorlopig niet te stoppen met lachen. Kaas is namelijk hartstikke goed voor je tanden. Ten eerste zit er veel calcium in kaas, wat essentieel is voor gezonde tanden. Daarnaast neutraliseert kaas het tandglazuur. Eet je bijvoorbeeld net een zakje snoep leeg? Dan zal je tandglazuur enorm blij zijn als je er een stukje kaas achteraan eet.
10. Feit.  Er zijn meerder factoren die bepalen of jij een frisse of slechte adem hebt, maar je tong en je voeding zijn hierin de belangrijkste schakels. Door zijn ruwe structuur is de tong een broedplaats voor bacteriën. Deze kunnen een zwavelvormige lucht veroorzaken, laat dat nou precies zijn wat je ruikt als jij je mond open doet…

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd over je mondverzorging. Deel je Feit of Fabel uitslag met ons onder het Facebookbericht en maak kans op een gratis flesje Coco Clean!

Deel dit: