9 feitjes die jij niet wist over je gebit

Een heerlijke lijst met feitjes over het gebit waarmee jij indruk kan maken op je familie, vrienden, collega’s of je eerste date.

1. Laat me niet lachen

De ene dag zal het wat meer zijn en de andere dag wat minder, maar je lacht als volwassene gemiddeld vijftien keer op een dag. Dat gemiddelde moet omhoog! Op dit gebied kunnen we nog veel leren van kinderen, die lachen gemiddeld 400 keer op een dag. Misschien een ideetje om met al je collega’s eens lekker een keer van de glijbaan te gaan?

2. Oeps, i did it again!

Waarom je af en toe wel eens wakker wordt met plasje kwijl naast je hoofd? Omdat we gemiddeld per dag één liter speeksel aanmaken. Speeksel is een soort schoonmaakbedrijf die heel veel functies heeft. Zo beschermt speeksel onder andere je tanden tegen slijtage en tegen rondzwervende etensresten en helpt speeksel al in de mond met de spijsvertering.

3. Tandpas..wat?

Op dit soort momenten mag je blij zijn dat je in deze tijd leeft. De eerste tandpasta bestond namelijk uit een mix van as, gebroken eierschalen en steengruis. Je kunt je voorstellen dat je niet zo vrolijk zou zijn met een ‘tandpasta’ als deze. In 1850 werd, God zij dank, de tandpasta uitgevonden zoals we die nu kennen. Hulde!

4. Beugelbekkies

Op de basisschool vond je het nog stoer, maar toen je de metalen slotjes eenmaal in je mond zaten wilde je hem het liefst na dag 1 al eruit trekken. En je was niet de enige. Maar liefst één op de drie mensen krijgt tegenwoordig een beugel. Het is eventjes doorbijten (letterlijk), maar als dat ding er eenmaal uit is kun jij een leven lang genieten van een gebit met rechte tanden.

5. Blauw versus rood

We hebben het hier niet over je politieke voorkeur of de kleur van je flesje Spa, maar over de kleur van je tandenborstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we sneller kiezen voor een blauwe dan voor een rode tandenborstel. Team Rood of Team Blauw, welk team support jij?

6. Meer thee, minder gaatjes

Goed nieuws voor alle theeliefhebbers! Thee is niet alleen lekker, het helpt ook nog eens tegen het ontstaan van gaatjes. Thee verhindert de vorming van tandplak, waardoor je minder kans maakt op gaatjes. Let wel, iced tea valt niet onder deze criteria.

7. Powerpoetsen

Snel en hard. Tot bloedens aan toe. Dat kan niet de bedoeling zijn. En dat is het dan ook niet. Gemiddeld poetst een Nederlander zijn tanden 46 seconden en dit is toch echt veel te weinig. Als je op een goede manier je tanden wilt verzorgen poets je elke tand rustig en met liefde.  Als je na twee minuten elke tand gehad hebt doe je er goed aan om ook je tandvlees en je tong mee te poetsen.

8. Met alleen poetsen red je het niet!

Twee minuten poetsen en klaar is Kees. Alweer fout! Hoewel lang niet iedereen het doet, is flossen ook erg belangrijk voor het gebit. Simpelweg, omdat het draadje of tandenstoker op plekjes komt waar de borstel niet bij kan. Tussen je tanden bijvoorbeeld zit vaak nog een stukje spinazie of een beetje chocola. Dit is voor je tandenborstel een zeer lastige opgave, maar voor een flosdraad en koud kunstje.

9. Tandartsfobie

80% van de Nederlanders is weleens bang bij de tandarts en 25% is altijd bang. Grote kans dus dat je deel uitmaakt van deze groep. Ben je zenuwachtig voor een behandeling of ga je vaker met frisse tegenzin naar je tandartsafspraak? Zet je trots dan even opzij en zeg het tegen je tandarts. Geen enkele reden om je hiervoor te schamen. Ben je bang voor de tandarts? Zo kom je er vanaf.

 

Deel dit: