Gele tanden door tanderosie? Zo voorkom je het 

Bij tanderosie wordt het tandglazuur – de beschermlaag van de tanden – opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Dat klinkt niet fijn en dat is het ook niet! Als er niet op tijd wordt ingegrepen kan het glazuur namelijk helemaal verdwijnen en kan het niet meer herstellen. Als gevolg krijg je zwakke tanden die altijd gevoelig zijn en steeds geler worden. Dat wil je natuurlijk niet! Dit zijn de beste tips om tanderosie te voorkomen.

Let op zuurgehaltes

Mijd zoveel mogelijk zure dranken, zoals frisdrank en vruchtensappen. En dan gaat het ook om lightdranken! Hier zit dan wel minder suiker in, maar het zuurgehalte is hetzelfde als bij de normale frisdranken. Wil je toch graag een gezond vruchtensapje? Neem dan een versgeperste (daar zitten geen toegevoegde zuren en suikers in) en drink het door een (milieubewust) rietje, zodat het zo min mogelijk tegen je tanden aankomt. Naast zuur is suiker ook funest voor je tanden.. Geen verrassing natuurlijk, maar wel de harde waarheid. Zo veel mogelijk laten liggen dus!

Niet direct poetsen na het eten

Vlak na het eten moeten de tanden eerst herstellen en dat duurt ongeveer een half tot anderhalf uur. Probeer deze periode dus niet je tanden te poetsen, want op den duur tast dit je tanden juist aan. Wil je toch graag een frisse adem na het eten? Dan kan je het beste spoelen met een mondspoeling die zacht is voor je tanden, zoals eentje met kokosolie.

Stimuleer aanmaak van speeksel

Speeksel lijkt iets onbelangrijks, maar het tegendeel is waar. Speeksel beschermt jouw tanden tegen zuren en bacteriën. Zorg dus dat je genoeg speeksel aanmaakt de hele dag door. Hoe? Door suikervrije kauwgom te kauwen en veel water te drinken.

Goede algehele mondhygiëne

Door jouw gebit goed te verzorgen, kan het beter tegen een stootje en herstelt het  makkelijker. Houd je tanden en tong dus goed schoon door de juiste producten te gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor een dag- en nachttandpasta, die jouw gebit beter kan verzorgen dan slechts één tandpasta. 

Meer tips over mondhygiëne? Lees dan: 5 tips voor de beste mondhygiene. 

Deel dit: