Gevoelige tanden voorkomen? Dat doe je met deze tips!

Gevoelige tanden, iedereen heeft er wel eens last van. Gevoelige tanden komen door meerdere factoren.

Hoe ontstaan gevoelige tanden?

Dit is een van de veelgestelde vragen op mondverzorgingsgebied. Als je tijdens het tanden bleken, drinken of eten last hebt van de tanden, dan is dat niet de oorzaak. Oorzaken van gevoelige tanden kunnen zijn;

  • Gaatjes. Tanden en kiezen kunnen helaas last hebben van gaatjes. Je merkt dat je een gaatje hebt als je gevoelige tanden en kiezen hebt, vooral tijdens het drinken van koude dranken. Gaatjes ontstaan vaak door tandsteen dat tandplak is geworden. Tandsteen is eten en drinkenresten die achterblijven tussen de tanden. Vooral zure dranken en zure voedingsmiddelen blijven achter. Deze voedingsmiddelen zijn de grote boosdoeners van tandplak.
  • Ontstoken tandvlees. Kenmerken van ontstoken tandvlees zijn bloedend tandvlees, gevoelig tandvlees of terugtrekkend tandvlees. Hiervan is de oorzaak vaak te hard poetsen. Een goede tip is dus om met een zachte tandenborstel te poetsen en anders om met een harde tandenborstel rustig het tandvlees te poetsen. Nog een oorzaak van pijnlijk tandvlees is verkeerd poetsen. Je poetst dus niet te hard, maar je maakt niet de juiste bewegingen. Hoe je wel moet poetsen voor een stralende lach kun je hier vinden.
  • Tanderosie. Dit betekent dat het glazuur op je tand of kies langzaam oplost. Het zorgt er voor dat de tand afbrokkelt, uiteindelijk rot wordt of dat tandbeen bloot komt te liggen. Tips tegen tanderosie zijn; poets twee keer per dag met een zachte borstel en zorg dat je op maximaal 7 momenten eten of drinken nuttigt per dag.
  • Een stukje tand of kies dat bloot komt te liggen. Blootliggend tandbeen ontstaat als je tandvlees zich terugtrekt. Teruggetrokken tandvlees zorgt er niet alleen voor dat het tandbeen bloot komt te liggen. Het trekt zich zodanig ver terug dat ook de wortels van de tanden bloot komen te liggen.

Wat moet ik doen of pijnlijke tanden te voorkomen?

Alles valt of staat met het verzorgen van de mond. Of je nou een droge mond, slechte adem of gevoelige tanden hebt, zorg dat je elke dag poetst, elke dag tandenstokers gebruikt en gebruik maakt van mondwater of andere spoelmiddelen. Het behandelen van gevoelige tanden gaat dus hand in hand met een goede mondhygiëne. Rustig poetsen met elektrische tandenborstels of harde tandenborstels zorgt ervoor dat de tandplak effectief verwijderd wordt.

Speciale producten

Voor een slechte adem en een droge mond zijn er genoeg hulpmiddelen, helaas zijn er voor gevoelige tanden niet echt medische hulpmiddelen . Naast de tandheelkundige behandelingen bij de tandarts of mondhygienist, kun je gebruik maken van sensitive tandpasta’s, dit is een tandpasta voor gevoelige tanden. In combinatie met een rustige poetsbeweging is dit met een harde borstel zeer aan te raden. Gebruik de gebruiksaanwijzingen om gevoelige tanden te voorkomen en krijg een gezonde mond, gezond tandvlees en een stralende lach!

Deel dit: