Dit is wat koffie met je tanden doet

viviannesanderse

In de vroege morgen gaat er niets boven een heerlijke kop warme koffie. Een goed bakje kan je namelijk net even door die akelige ochtend heen slepen. Maar de grote vraag is natuurlijk; is koffie slecht voor je tanden?

Hoera!

Wat blijkt? Koffie is veel minder slecht voor je tanden dan gedacht. Sterker nog, koffie kan je tanden zelfs beschermen tegen kaak- en tandvleesontsteking. Daarnaast kan het ook osteopenie tegengaan. Osteowatzegje? Osteopenie is een van de belangrijkste redenen van tanduitval. Iets waar je niet echt op zit te wachten dus… Let wel: Een bakje koffie met suiker en/of melk valt niet onder deze regeling.

Niet zo hoera…

Helaas heeft koffie, net als ieder mens, ook slechte eigenschappen. Het zorgt namelijk wel voor verkleuring in de tanden. Het is een prachtige misvatting dat de zwarte kleur van koffie in je tanden trekt. Dit kan namelijk niet. Wat wel gebeurt is dat de verkleuring zich in je tandplak of tandsteen trekt. Hierdoor krijgen je tanden een gele kleur.

Wat kun je er tegen doen?

Je zal het niet geloven, maar door twee keer per dag goed je tanden te poetsen heb je al een sterke basis voor het beschermen van je witte tandjes. Het beste is om met een elektrische tandenborstel te poetsen, zodat je tanden de maximale verzorging krijgen, die ze natuurlijk ook gewoon verdienen. Ook het poetsen met een schurende tandpasta kan heel effectief zijn om de tandplak weg te poetsen. Deze schurende tandpasta kan je beter maar 2 of 3 keer achter elkaar gebruiken, omdat het schuurmiddeltje ook tegen je tandglazuur schuurt. Naast het poetsen kan je je nog extra tegen gele tanden wapenen door te spoelen met mondwater of een oil pulling product.

Al met al is koffie dus een welkome toevoeging in onze ochtendroutine. En, als je jouw witte pareltjes goed blijft verzorgen en genoeg liefde geeft, kan er dus weinig misgaan!

Deel dit: