5 tips voor goede mondhygiëne

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar heb jij eigenlijk wel een goede mondhygiëne? Het gebit speelt namelijk een belangrijke rol bij het achterlaten van je eerste indruk. Uit onderzoek van Tandartsenpraktijken Amsterdam blijkt dat mensen meer waarden hechten aan een mooi gebit dan aan een verzorgd kapsel. De onderstaande tips geven jou een zetje in de goede richting naar een gezond gebit.

Poets je tanden na het ontbijt

Na het eten zijn er altijd etensresten die in je mond achterblijven en deze zijn niet van plan om hier vrijwillig weg te gaan. Het is daarom het beste om na het ontbijt je tanden te poetsen. En, als je met zure voeding ontbijt, bijvoorbeeld een glaasje jus, frisdrank of citrusvruchten, is het beter om een half uurtje te wachten met tanden poetsen totdat het glazuur de tijd heeft gekregen om hiervan te herstellen.

Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten

Iets met open deuren en intrappen, maar zeker niet minder belangrijk. Er zijn immers talloze mensen die na een minuutje poetsen al vinden dat het zo wel genoeg is. Niet alle tanden krijgen de aandacht die zij verdienen en het tandvlees kan door deze snelle, harde techniek beschadigd raken. Neem dus de tijd om je tanden te poetsen, zodat je elke tand goed poetst en ook de ingrediënten in je tandpasta even de tijd gunt om hun werk te doen.

Poets elektrisch

Poetsen met een normale tandenborstel is zó 2016. Anno 2017 is bijna alles geautomatiseerd, dus waarom zou je nog poetsen met een tandenborstel die je met je hand heen en weer moet bewegen? Een elektrische tandenborstel poetst elke tand afzonderlijk, waardoor er meer tandplak verwijderd wordt. Op deze manier profiteren niet alleen je tanden, maar heeft ook je tandvlees minder klachten.

Vergeet je tong niet…

Bacteriën blijven namelijk niet alleen op je tanden achter, ook de tong is favoriet. Bekijk je tong maar eens na een paar glaasjes rode wijn… Poets de tong daarom op het einde van elke poetsbeurt een paar seconden mee en voorkom een gekleurde tong en een slechte adem.

Floss en stook je gek!

Ook al poets je om het uur je tanden, sommige stukken tussen je tanden en kiezen zijn onbereikbaar voor je tandenborstel. Door elke dag na het avondeten te stoken zorg je ervoor dat het tandplak geen tandsteen wordt.

En dan nog even in het kort alle belangrijke punten die jou aan goede mondhygiëne helpen:

  • Het is beter om je tanden na het eten te poetsen.
  • Poets minimaal 2 keer per dag 2 minuten lang.
  • Voor het beste resultaat gebruik je een elektrische borstel.
  • Wil je geen slechte adem? Poets dan ook je tong mee.
  • Stook na elke avondmaal om tandplak te verwijderen.

Volg deze tips en zorg dat jij met je gezonde gebit een onuitwisbare eerste indruk maakt!

Deel dit: