Mondhygiënist één keer per jaar bezoeken doe je om deze reden

Je gaat waarschijnlijk, net als het grootste deel van de Nederlanders, keurig twee keer in het jaar naar de tandarts. Toch is het ook goed om ieder jaar één of twee keer een bezoekje aan de mondhygiënist te brengen, maar waarom?

Tandarts versus mondhygiënist

Nu is de grote vraag natuurlijk: Wat doet een mondhygienist wel wat een tandarts niet doet? Het verschil zit hem in de specialisatie van beide. De opdracht van de tandarts is vooral om jou tanden en kiezen heel te houden, de taken van een mondhygiënist zijn vooral gericht op het gezond houden van je tandvlees, gehemelte en tong. Voor gevoelige tanden of kiezen, het verwijderen van tandsteen, loszittende tanden of periodieke controle ga je dus langs de tandarts. Voor een slechte adem, gezwollen tandvlees of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of een gekke smaak in uw mond is het beter om een afspraak bij de mondhygiënist te maken.

Verder heeft een tandarts altijd de bevoegdheid om voorbehouden handelingen te verrichten, bijvoorbeeld boren en hechten. Ook heeft de tandarts de beschikking over het maken van röntgenopnames (als ze een wit ding in je mond stoppen en even weglopen weet je wel), op deze manier kan er gekeken worden naar de stand van de tanden. Deze luxe heeft de mondhygieniste niet altijd. De mondhygieniste kijkt naar de totale mondhygiëne, houdt het tandvlees in de gaten en kijkt met een schuin oog of je tanden geen gaatjes hebben.

Samenwerking

Tandartsen zijn dus, zoals de naam stiekem al een beetje zegt, gespecialiseerd op het gebied van tanden en kiezen. De mondhygiënisten in Nederland vullen de tandarts perfect aan met hun kennis over het gezond houden van het tandvlees en een goede mondhygiëne. Als je een optimale gebitsverzorging wilt is het dus aan te raden om beide monddoctoren per jaar een of twee keer te bezoeken. Indien nodig kan het voorkomen dat je een verwijzing van de tandarts krijgt om een bezoek aan de mondhygiënist te brengen, In de meeste gevallen kan de mondhygiënist de problemen aan uw gebit dan makkelijker verhelpen. En dus waarschijnlijk ook minder pijnlijk. De tandarts en mondhygiënist zijn een match made in heaven!

Krijg jij stiekem al de kriebels bij het lezen van de woorden tandarts, boren en hechtingen? Kortom; ben je bang voor de tandarts? Zo kom je er vanaf

Deel dit: