Oil pulling, wat is het en hoe werkt het?

Oil pulling wordt al geruime tijd door meerdere artsen, therapeuten en wetenschappelijk onderzoeken aangeraden. Geen wonder dus dat oil pulling al eeuwenlang door de mens gedaan wordt. Heeft oil pulling ook jouw aandacht getrokken en wil je er meer over weten? Lees dan verder en verdiep je in de glimmende wereld van oil pulling voor wittere tanden.

Wat oil pulling is

Het fenomeen oil pulling is een mooie, Engelse benaming voor het spoelen van je mond met coconut oil. Deze oude techniek uit de Ayurvedische geneeskunde is goed voor de algemene gezondheid en is daarbij erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Niet alleen zorgt oil pulling voor een goede conditie van je gebit en het krijgen van wittere tanden, ook zou het mond spoelen met olie helpen tegen een slechte adem, goed zijn voor het ontgiften van je lichaam en is zelfs een manier om je lichaam te verjongen. Door gebruik te maken van 100% zuivere oliën worden de schadelijke bacteriën en schimmels uit de mond onttrokken.

Hoe oil pulling werkt

Deze natuurlijke manier van mondverzorging is voor velen onder ons maar moeilijk te begrijpen. Hoe kan een eetlepel olie nou zorgen voor witte tanden? Het geheim zit hem in de rol van de oliën. Deze fungeren namelijk als een soort assistent van het lichaam. De coconut oil stelt het lichaam in staat zichzelf te genezen. Ons lichaam is zelf ook al dagelijks bezig om te herstellen van allerlei infecties en ziektes. Het enige wat het lichaam nodig heeft om dit te kunnen doen zijn de juiste omstandigheden. Na vijf minuten dagelijks mond spoelen met de olie in je mond creer je al een goede herstel-omstandigheid.
De oorzaken van een slechte mondgezondheid, gele tanden en een slechte adem zijn ziekteverwekkende micro-organismen en toxinen. Oil pulling is de manier om deze dingen uit de mond te verwijderen. Maar hoe weten de oliën deze organismen en toxines uit je mond te krijgen? Simpel. Het gaat namelijk volgens de wondere werking van de Biologie. Duidelijk is dat water en olie niet mengen. Olie en water houden niet van elkaar. In de wetenschap noemen ze dit met een duur woord hydrofoob. Hierbij komt dat olie lichter is dan water, waardoor het blijft drijven. Des te mooier is het dat de olie van de kokos en olie elkaar wél aantrekken. Deze mix zorgt voor een aantrekkingskracht waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Zelfs de slechte bacterien die zich heel goed verstopt hebben ergens achter je kiezen, worden door de oliën opgenomen. Je kiezen, maar ook het achterste van je tong zijn lastig te bereiken met je tandenborstel. Met oil pulling kom je makkelijker bij deze plekken en dat resulteert uiteindelijk weer in een frissere adem en minder last van ontstoken tandvlees. Ook geldt dat als je langer spoelt je meer bacteriën los maakt. Omdat die slechte bacterien achterblijven in de olie is het belangrijk dat je de oliën niet doorslikt, maar uitspuugt.

Volgens de wetenschap

Oil pulling werd eeuwen geleden al ontdekt en er zijn talloze succesverhalen over te lezen op het internet. Meerdere artsen en therapeuten hebben in de loop van de geschiedenis hun licht laten schijnen over oil pulling. Zo zegt Russisch oncoloog Dr. Fedor Karach dat oil pulling hem van zijn chronische bloedziekte heeft afgeholpen. Deze Dr. Karach zei zelfs dat mensen die geen toxines in het lichaam hebben veel ouder kunnen worden. Door zijn uitspraken kreeg oil pulling een flinke boost. Deze boost werd versterkt door het in 2008 verschenen boek ‘Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Heiling the Body Through Oral Cleansing’, geschreven door therapeut en voedingsdeskundige Bruce Fife. Tegenwoordig is oil pulling in heel de wereld bekend en maken steeds meer mensen hier gebruik van.

Oliën die geschikt zijn voor oil pulling

Spoelen hoeft niet per se met kokosolie. Je kan je tanden en tandvlees verzorgen met verschillende soorten olie. Je gebit reinigen kan bijvoorbeeld met zonnebloemolie, olijfolie, sesame oil, lijnzaadolie en hennepolie. Het belangrijkste is dat je gebruik maakt van biologische en koudgeperste olie
. En, als je het echt groots wilt aanpakken, wissel je de verschillende oliën af. Op deze manier maak je gebruik van alle verschillende eigenschappen.

Oil pulling voor kinderen

Mocht je thuis een kleintje hebben die nieuwsgierig is wat papa en mama toch steeds in hun mond hebben, dan is het mogelijk om je kleine draak kennis te laten maken met oil pulling. Rond het 5e levensjaar zijn kinderen namelijk in staat om te leren goed te spoelen en de oliën niet door te slikken. Het is aan te raden om met één theelepel olie te beginnen en dan te kijken wat ze fijn vinden. Ook hoeven kinderen niet net zo lang te spoelen als papa en mama, 3 tot 5 minuten is voldoende. En als je echt wilt zorgen dat je kind echte dag spoelt, geef de olie dan een lekker smaakje, bijvoorbeeld pepermunt.

Wat je niet moet doen bij het uitspugen na gebruik

Probeer te vermijden dat je de kokos olie terug spuugt in de wasbak. De kokos olie blijft namelijk hangen en kan de afvoer verstoppen. Spuug je de olie daarom voor eigen gemak in de afvalbak. Is de olie nog geel? Dan heb je (waarschijnlijk) niet genoeg je best gedaan. Je hebt genoeg gespoeld als het een witte kleur heeft.

Tips voor als je het zelf gaat doen

Ben je nu razend enthousiast geworden over het gebruik van oil pulling met, dan doe je er goed aan om deze tips even door te nemen:

  • Zorg dat je de olie smelt. Als de oliën gesmolten zijn kan je het gebruiken om te spoelen.
  • Zorg dat je niet teveel olie in je mond hebt als je gaat spoelen.
  • Spoel ongeveer 5 minuten de oliën langs je gebit.
  • Meer tips over het spoelen vind je op de FAQ pagina van Coco Clean.

Tip voor als je weinig tijd hebt voor gebruik:

  • Wees creatief met de tijd! Spoel bijvoorbeeld onder de douche, het bekijken van Facebook of tijdens het beantwoorden van je e-mails.

Door de geschiedenis heen hebben veel mensen dus al baat gehad bij oil pulling. Meerdere artsen en therapeuten raden oil pulling aan, maar de beste manier om te testen of het voor jou werkt is om het zelf te proberen. Heb je al ervaringen met oil pulling? Laat dan weten wat je er van vindt!

Deel dit: