Help, ik heb last van een slechte adem!

Een slechte adem, oftewel halitose, is iets waar je nooit op zit te wachten, maar wat is de oorzaak van een slechte adem en hoe kom je hier vanaf?

Je tong als oorzaak

De oorzaak voor een stinkende adem verschikt per persoon, maar in de meeste gevallen is de witte of gele aanslag op de achterkant van je tong de grote boosdoener. Hierin zitten bacteriën die mondafval en eiwitten afbreken en omzetten in sulfiden. De geur van deze verbinding is het best te vergelijken met rotte eieren. Niet gek dus dat je uit je mond stinkt met deze viezigheid op je tong…

Je droge mond als oorzaak

Een andere slechte adem oorzaak is een droge mond. Ook zoiets waar je nooit zin in hebt. Een droge mond heb je vaak de ochtend na een avondje flink doorhalen. Happend naar water loop je richting de badkamer met de intentie om de kraan leeg te drinken. Op dat moment zit er nauwelijks speeksel meer in je mond. Wat erg vervelend is, want speeksel beschermt de mond juiste tegen bacteriën. Ook stress, roken en koffie kunnen zorgen voor een droge mond.

Slaap als oorzaak

En dan dat moment dat je wakker wordt en misselijk wegtrekt van je eigen vieze adem. Eigenlijk wil je het liefst gelijk je tanden gaan poetsen, maar aan de andere kant lig je net zo lekker in je warme bedje dat je er de komende 4 uur eigenlijk helemaal niet uit wil. De oorzaak van een slechte adem na je slaap komt door het feit dat je in je slaap geen speeksel produceert. Hierdoor kunnen bacteriën zich vrijuit verspreiden.

Lees ook: De 7 beste tips tegen slechte adem!

Deel dit: