Bang voor de tandarts? Zo kom je er vanaf

Krijg je het Spaans benauwd als je de deur van de tandartspraktijk open doet? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de Nederlanders weleens bang is bij de tandarts. Hoe kun je van deze angst afkomen?

Wat voor soort angst heb ik?

Om er achter te komen hoe je jouw angsten de baas kan zijn, is het goed om te weten waar je angst nou precies vandaan komt.

Angst door eigen ervaring

Net een wortelkanaalbehandeling of een andere, pijnlijke ervaring gehad bij de tandarts of mondhygiënist? Dan val je onder deze categorie. Dat ene moment waar je het wel uit kon schreeuwen – maar niet deed omdat je een legio aan elektrische apparaten in je mond had – door een prik in je tandvlees of een verkeerde beweging van je tandarts blijft helaas altijd in je gedachten zitten.

Wat kun je er aan doen?

  • Allereerst is het goed om je angst te erkennen en deze ook uit te spreken. Neem bijvoorbeeld je ouders, partner of beste vriend(in) in vertrouwen. En schaam je er niet voor. Je mag je schamen voor vakantiefoto’s van 6 jaar geleden, maar voor tandartsangst is dat echt nergens voor nodig.
  • Daarnaast is het goed om een relatie op te bouwen met je tandarts. Wees niet bang, je hoeft je tandarts niet mee te nemen naar een romantische film, maar zorg dat je voldoende contactmomenten hebt. Zo wordt de drempel lager om naar je tandarts te gaan. Ook een bezoekje aan de mondhygiënist is aan te raden.

Angst door iemand anders

Heb je zelf geen negatieve ervaring bij de tandarts, maar lopen de rillingen over je lijf bij andermans tandartsverhalen? Dan behoor je tot deze categorie.

Wat kun je er aan doen?

  • Spreek met je tandarts af dat de eerste afspraak alleen een kijkafspraak wordt. Op deze manier kun je samen met je tandarts rustig kijken naar een oplossing.
  • Find your happy place! Ga dus vooral niet als een plank in de stoel liggen, maar ontspan je en denk aan je vakantie, je verjaardag of die ene keer dat je vriendin iets te ver de bowlingbaan opliep en onderuit gleed.

Angst door onwetendheid

Ben jij iemand die het vertikt om naar de tandarts te gaan omdat je op Facebook of Twitter van die enge plaatjes en filmpjes ziet en voor de rest geen idee hebt hoe een tandartsbehandeling in zijn werk gaat, dan past deze categorie het beste bij jou.

Wat kun je er aan doen?

  • Vraag aan je tandarts wat hij of zij nou precies gaat doen met al die apparaten. Dit geeft duidelijkheid en zorgt voor rust.
  • Neem je moeder, partner, vriend of vriendin mee als je naar de tandarts gaat. Het is altijd lekker om iemands hand vast te houden als je bang bent, toch?
  • Maak thuis een briefje met vragen die je aan de tandarts wilt stellen. Je neemt toch ook een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt? Maak je geen lijstje, dan vergeet je dus ook vrij zeker één van de vragen die je wilt stellen.

Ben je nog niet gerustgesteld door de bovenstaande tips? Dan kun je als laatste redmiddel altijd nog van tandarts wisselen en je laten behandelen bij een angsttandarts die zich gespecialiseerd heeft in angstige patiënten.

 

Deel dit: