Tandsteen, wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Niet fijn: een tandarts die met een apparaat je mond in gaat om je tandsteen weg te schrapen. Maar wat is tandsteen eigenlijk en nog belangrijker; hoe kun je het voorkomen?

Wat is tandsteen

Het is eigenlijk niets anders dan een laagje verhard tandplak. Tandsteen kan ik allerlei kleuren voorkomen, maar bruin tandsteen en zwart tandsteen zijn de meest voorkomende kleuren. De kleur wordt veroorzaakt door de kleurstoffen uit de dingen die je eet en drinkt, bijvoorbeeld koffie, maar komt ook voort uit bijvoorbeeld een sigaret. Tandsteen bestaat uit bacteriën die zich op de tand nestelen als een mineralenlaagje.

Een ontsteking

Veel tandsteen is niet per definitie schadelijk, maar tegelijkertijd is een beetje tandsteen niet per definitie niet schadelijk. Tandsteen onder tandvlees is de meest schadelijke vorm. Deze vorm van tandsteen is erg belangrijk om tegen te gaan, als je ten minste niet wilt dat je tanden en kiezen los gaan staan. En alsof dit nog niet erg genoeg is, is deze ontsteking ook nog eens de toegangspoort voor meerdere lichamelijke ziektes.

Hoe krijg je het weg?

Als je niet veel tandsteen hebt dan haalt je tandarts het weg bij de halfjaarlijkse controle. Heb je wel veel, dan zal je door worden verwezen naar de mondhygiënist. Er zit namelijk vaak tandsteen tussen tanden in, dat kan de mondhygiënist net iets zorgvuldiger weghalen.

Tandsteen wegpoetsen gaat helaas niet. Alleen de tandarts of mondhygiënist kan ervoor zorgen dat jij weer tandsteenvrij door het leven kan. Een tandsteen verwijderaar kopen kan ook, maar met dit verwijderhaakje kun je zelf alleen beginnend tandsteen verwijderen. Als je het goed wilt laten verwijderen is een bezoekje bij de tandarts of mondhygiënist aan te raden.

Tandsteen voorkomen is beter dan genezen

Tandsteen oorzaak numero uno is absoluut drink- en etenswaren met veel suiker. De vorming van tandplak wordt hierdoor heel erg gestimuleerd. Wees dus de verstandigste thuis, eet minder snoepjes en verwissel dat glaasje prik in voor een glas water. Water is trouwens dubbel goed in dit geval. Het bevat geen suikers en het zorgt ook nog eens dat je meer speeksel aanmaakt, omdat je meer vocht inneemt. Speeksel heeft een reinigende werking en houdt de mond dus schoon. Naast het feit dat je de snoepjes beter links kan laten liggen, mag je juist wel heel veel groenten eten. Heerlijk toch? De vezels in groenten zijn goed voor de je algemene mondverzorging en het vocht uit de groenten zijn goed voor een goede speekselproductie.

Tandplak of -steen tegengaan doe je ook door stress te verminderen. Niet dat je er altijd wat aan kunt doen, maar als je stress hebt maar je een ander soort speeksel aan. Dit zogenoemde ‘taaie’ speeksel reinigt minder goed dan je normale speeksel.

Het belangrijkste is dat je in combinatie met de bovengenoemde voordelen zorgt voor een verzorgde mond. Bijvoorbeeld door te poetsen met een elektrische tandenborstel of te stoken met tandenstokers.

We zijn natuurlijk allemaal Team Anti Tandsteen, maar nu je weet wat het is, hoe je het kunt voorkomen en wanneer het tijd is om naar de mondhygiënist te gaan, zul jij er minder last van hebben!

Lees ook: Bang voor de tandarts? Zo kom je er vanaf

Deel dit: