Verstandskies getrokken, wat nu?

Shutterstock

Dat het laten trekken van je verstandskiezen geen lichte ingreep is heb je zojuist helaas meegemaakt, probeer dus na de behandeling zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen zodat de pijn zo veel mogelijk wordt verminderd.

Zeg eens au

De dag na de behandeling heb je geen verstandskies pijn meer, maar het verwijderen van de verstandskiezen geeft uiteraard we een aantal complicaties. Bijvoorbeeld de leegte die de kies achterlaat na het trekken. Deze wond wordt met oplosbare hechtingen in het tandvlees gehecht en kan dus nog wel eventjes pijn doen. Pas daarom goed op met eten om de wond schoon te houden. Eet bijvoorbeeld geen dingen die tussen de hechtingen kunnen gaan zitten, maar eet vooral wél veel vloeibaar voedsel en in ieder geval 1 keer per dag groente en fruit. Hier zit veel vitamine C in, wat het helingsproces na het trekken versneld. Ook het spoelen van de tanden en kiezen na een behandeling van een getrokken verstandskies is zeer aan te raden. Zo voorkom je onnodige infecties.

What’s happening?!

En dan het moment dat je na de operatie thuis in de spiegel kijkt en je jezelf wezenloos schrikt. ”Oh my God!”. Wat is dit voor een bult? Helaas is het na de behandeling normaal dat je een dik gezicht krijgt, omdat je wang op gaat zwellen. Daar is eigenlijk maar één echte oplossing voor: ijzen. Vooral na de behandeling doe je er goed aan om ongeveer een half uur tot een uur een washandje gevuld met ijsklontjes tegen je wang aan te houden. Zo blijft de zwelling het meest beperkt. De zwelling zal een paar dagen blijven en na een dag of vier langzaam weer wegtrekken.

Gaat u daar maar liggen

Behoefte om even op bed te gaan liggen? Maak dan gebruik van een tweede hoofdkussen. Op deze manier lig je wat hoger, wat goed is voor de prefentie van de nabloeding. En als je echt goed bezig wilt zijn kan je het best nog 2 of 3 nachtjes na het trekken van de kies dit tweede kussen laten liggen.

Pijn na de behandeling

Is de pijn na 2 weken nog niet weg en heb je na de verwijdering van de verstandskies last van bijvoorbeeld gevoelige tanden, pijn achterin de mond of voel je dat er een verstandskies breekt? Dan neem je voor meer informatie over de nazorg contact op met je tandarts of kaakchirurg. Vaak biedt de website van de tandheelkundige ook uitkomst.

Ben je door de behandeling bang voor de tandarts? Zo kom je van je angst af.

Deel dit: