Vieze smaak in je mond? Zo kom je er vanaf

Heb jij regelmatig last van een vieze smaak in je mond? Dan kan dit heel veel oorzaken hebben. Veel mensen beschrijven de smaak als bitter, zuur, metaalachtig of muf. Prettig is het in ieder geval niet, maar zo kom je er vanaf:

Oorzaken

Zoals al eerder vermeld kan een vieze of verslechterde smaak heel veel oorzaken hebben. De meest voorkomende hebben we even voor je op een rijtje gezet:

  • Slechte mondhygiëne
  • Witte tongaanslag (tongcoating)
  • Te zuur eten
  • Infecties, abces of ontstoken tandvlees
  • Droge mond
  • Tabak
  • Sacharine (zoetstof, vaak te vinden in tandpasta en mondwaters)

Dit kun je doen

Gelukkig is er in de meeste gevallen iets aan te doen! Zo is het belangrijk om je mond altijd goed te verzorgen met behulp van de juiste producten. Kies bijvoorbeeld altijd de juiste tandpasta, die je tanden verzorgt in plaats van aantasten door alle chemische middeltjes die erin zitten. Niet alle tandpasta’s zijn namelijk lief voor je mond! Gebruik een tandpasta met natuurlijke ingrediënten en voorkom wondjes, infecties, monddroogheid en daarmee dus een slechte smaak.

Daarnaast is het belangrijk om je tong ook goed schoon te houden, dit kan het beste door een tongschraper. Dit hoeft niet elke dag, maar paar keer per week kan jou al helpen van je vieze smaak af te komen. 

Zorg ook voor genoeg speeksel in je mond, want een droge mond is een paradijs voor anaerobe bacteriën, die zorgen voor een zure of bittere smaak. Een suikervrije kauwgom kan hier goed bij helpen, want door te kauwen worden de speekselklieren gestimuleerd.

Chronisch vieze smaak

Ook zijn er veel mensen die vaak, of zelfs altijd, last hebben van een vieze smaak. Heb jij er na het toepassen van onze tips nog steeds vaak last van, dan raden wij ten alle tijden aan om de tandarts te raadplegen!

Lees ook: Zo voorkom je een slechte adem en tandplak!

Deel dit: