Zo verminder je de kans op hart- en vaatziekten

Dat een gezonde mond belangrijk is voor een gezond lichaam is niets nieuws, maar wist jij dat vooral het hart in verbinding staat met de mond? Mensen met een tandvleesontsteking hebben vaker last van hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Bacteriën en bloedproppen

Je hebt wel 60% meer kans op hart- en vaatziekten wanneer je een last hebt van een ernstige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis. Dit komt met name doordat de bacteriën die een tandvleesontsteking veroorzaken dezelfde bacteriën zijn die bijdragen aan aderverkalking. Die bacteriën kunnen in de bloedbaan terechtkomen, zich daar ophopen en bloedproppen veroorzaken. Om het in perspectief te zien: mensen die roken hebben 300% meer kans op hart- en vaatziekten. 

It’s all connected

Dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is, is iets waar de westerse geneeskunde steeds meer van overtuigt raakt. Heb jij dus ergens last van, dan kan het zomaar zijn dat de oorzaak in een ander deel in je lichaam ligt! Ook emotionele lasten, zoals stress, kunnen invloed hebben op je fysieke gezondheid.

Heb je hart lief

Verzorg je mond dus goed, als jij je hart wil helpen met gezond te blijven. Voorkom ophoping van tandplak door elke dag te poetsen, flossen en te spoelen met de juiste producten. 

Heb jij onverhoopt toch last van een (beginnende) parodontitis, te herkennen aan onder andere bloedend, rood en/of gezwollen tandvlees? Twijfel dan niet om even langs de tandarts te gaan!

Lees ook: Onderzoek: zo word je gelukkig (en) oud!

Deel dit: