Zo voorkom je een slechte adem en tandplak

In veel landen, zoals Brazilië en Indonesië, poetst men al eeuwen elke dag de tong. In Nederland zit dat er nog niet zo in. En dat terwijl een schone tong niet alleen belangrijk is voor het gebit, maar ook voor een gezond lichaam!

Klachten door tongcoating

De tong is ruw en dat zorgt ervoor dat bacteriën daar gemakkelijk kunnen blijven hangen. Dit vormt dan een wit-gelig laagje op de tong (tongcoating), dat – vanzelfsprekend – vol met bacteriën zit. Dit kan volgens Tandarts-parodontoloog (tandvleesdeskundige) dr. Edwin Winkel zorgen voor een slechte adem. Veel mensen denken dat een slechte adem begint in de maag, maar volgens Winkel is dat vaak niet het geval en kan een schonere tong de oplossing zijn. Daarnaast kan een schone tong de smaak verbeteren, want: hoe schoner de smaakpapillen, hoe beter je kan proeven! 

Alleen maar voordelen

Een andere reden om je tong goed schoon te houden is dat het helpt tandplak – en dus gaatjes – voorkomen. Hoe minder plak er op je tong zit, hoe minder er op je tanden komt. Klinkt logisch! Ook voor de rest van je lichaam heeft het voordelen. Een goed verzorgde tong maakt namelijk meer speeksel aan, waardoor het afbreken van voedsel makkelijker gaat en dat is weer goed voor de spijsvertering.

Unsung hero

De beste manier om je tong schoon te maken? Een tongschraper! En dan het liefst eentje die een grote én een kleine kant heeft, om kokhalsneigingen te voorkomen. Mondhygiëniste Kim Shamoun noemt de tongschraper ook wel ‘the unsung hero of oral health’ en wij snappen wel waarom! Schraap echter niet vaker dan twee keer op een dag, want dit maakt de tong juist ruwer wat het omgekeerde effect heeft.

Wist je trouwens dat je in onze webshop áltijd gratis verzending hebt met een tongschraper in je bestelling? Schrapen maar! 👅

Lees ook: Deze vitamines spelen een belangrijke rol bij een gezonde mond.

Deel dit: